Blogindlæg fra KatherineSara

Venter du også med at bestille tid hos tandlægen, til skaden er sket?

Venter du også med at bestille tid hos tandlægen, til skaden er sket?

Da jeg for nyligt, var på cafe med min rigtig gode veninde, kom vi til at tale om det her med at gå i terapi. Om hvor givende og vigtigt det er at arbejde med sig selv, hele livet igennem, men især når tingene bliver svære og inden problemerne vokser sig for store.

Og så var det min kloge veninde sagde: ” Det er jo ligesom det med at gå til tandlægen – det kan godt være, at vi venter med at bestille tid til en røntgen, en tandrensning eller et almindeligt tjek, fordi vi ikke regner med at der er noget alvorligt på vej, eller fordi vi gerne vil spare nogle penge her og nu, men problemet er bare, at hvis vi ikke holder vores tænder ved lige, så risikerer regningen at blive rigtig stor i den sidste ende!”

Og det er jo lige præcis sådan det forholder sig – om vi vil det eller ej.

Vores trivsel afhænger af vores evne til at tage vare på os selv. Og det gælder både fysisk og psykisk. Kropsligt og følelsesmæssigt.

Vi ved det egentlig godt.

Vi ved godt, at det betyder noget for vores velbefindende, at vi spiser sundt, motionerer regelmæssigt og får vores søvn.

At vi går til lægen og tandlægen, når vi har brug for det.

Men hvad gør vi, når den er gal med det følelsesmæssige? Når vi føler os svigtede, ensomme, forladte, forkerte, usikre, grimme, dumme og uduelige?

Hvad gør du? Hvilken hjælp får du? Eller beder du overhovedet om hjælp? Hvordan tager du ansvar for dit eget velbefindende?

Det kan være så svært og smertefuldt, at stå alene med sin sorg og ensomhed – som i øvrigt sagtens kan opstå i samvær med andre, og i situationer hvor vi egentlig ikke havde forventet at reagere sådan!

Mange af os forsøger at dulme smerten og kompensere for ensomhedsfølelsen, ved at gøre overfladiske ting som f.eks. at spise noget lækker mad, shoppe, drikke, rejse væk, dyrke ekstremsport eller andet som giver en umiddelbar tilfredsstillelse her og nu. Og alle de nævnte ting, kan være skønne og gode ting, der kan bidrage til et rigt og tilfredsstillende liv.

Bare ikke alene.

Det er ikke nok for os mennesker kun at dyrke det udvendige. For at blive hele og stærke, bliver vi nødt til også, at træne, pleje, styrke og udvikle vores indre. For kun på den måde bliver vi hele mennesker, med mulighed for at skabe det liv vi ønsker os.

Og det kan godt kræve mod –  at se på sig selv og sine mønstre, og begynde at ændre på dem. Men ligesom med tandlægebesøget, så vil en investering i egen udvikling være forebyggende i forhold til senere alvorlige ”skader”.

Forestil dig et liv med overskud til at hvile i dig selv med tryghed og tillid, i enhver sammenhæng. At du føler dig som en god partner, en god forælder, en god medarbejder og en god ven. Som et godt menneske, der trives i livet og bidrager til verden. Og at du er alt dette, bare fordi du er den du er, og ikke fordi du lever op til nogen som helst krav eller forventninger.

Fantastisk ikke?!

Og sådan kan du faktisk få det. Ikke ved at ”se ud på den rigtige” måde, eller ved at ”opføre dig på den rigtige” måde, men ved at arbejde med dig selv og styrke dit selvværd, så du ikke længere skal bekymre dig om hvad andre tænker om dig og forventer af dig.